top of page
  • Johanna

Miksi vaateostoksia tekevä asiakas pettyy verkkokaupassa?Vaikka vaatteiden myynti on siirtynyt verkkokauppaan yhä enemmän, on kuluttajan arviointikriteerit silti vielä kivijalkakautisia. Miten verkkokaupan ylläpitäjä voi tukea sovittamiseen, rypistelemiseen ja saumojen tutkimiseen tottunutta asiakasta tuotearvion tekemisessä?

En nauti vaatekaupoissa kiertelemisestä. Vaikka oikeanlaisen tuotteen löytäminen tuottaakin löytämisen ilon, on kaupoissa kiertely useimmin vaivalloista ja aikaa vievää.


Onneksi digitalisaatio on laajentanut valintahorisonttia, ja tuonut ostamisen kotisohvalle. Tämäkään kehitysaskel ei tosin ole täysin ongelmaton.

Ennen verkkokauppoja käsitys tuotteen istuvuudesta ja materiaalin laadusta oli helppo muodostaa tunnustelemalla, katsomalla ja sovittamalla.


Laatutietoiset ovat neuvonet meitä rypistelemään kangasta ja tarkastelemaan kudoksen tiiviyttä. Sovittaessa vaatekaupan asiakasta on ohjeistettu katsomaan istuvuutta esimerkiksi selästä.

Näillä samoilla arviointikriteereillä kuluttaja liikkuu nyt verkkokaupassa. Mutta mitä onkaan vastassa?

Kokomerkintä on suuntaa antava


Verkkokauppa Zalandosta tilaamani haalari aiheutti naurun tyrskähdyksen päälle puettuna. Lyhyemmälle selälle kaavoitettu olkaimeton yläosa ei riittänyt täysin peittämään kohdettaan. Malli taisikin olla yhtä jalkaa, ajattelin.


Vaatteiden kokomerkinnät ovat enemmän viitteellisiä, ja ne vaihtelevat maittain. Samoja kokoja ostavilla voi olla vaihtelua kehon pituus- ja leveysmitoissa.


Haalarin tuotetiedoissa kerrottiin mallin pituus sekä hänen yllään olevan haalarin koko. Mukana oli tieto sisä- ja ulkolahkeen pituudesta. Käyttäjiltä saadun tiedon perusteella haalarin kerrottiin olevan kokoaan pienempi.


Tilaamani tuote kuitenkin istui hyvin omassa koossani. Tuotekoko ei vaikuttanut olevan ongelma kohdallani, vaan lyhyemmälle selälle kaavoitetun yläosan pituus.Palautukseni syy jäi verkkokaupalta pimentoon palautekaavakkeen vastausvaihtoehtojen vähyyden vuoksi. Lähin tilannettani kuvannut vaihtoehto oli: "tuote on liian pieni."


Zalandon tuotepalautuksista joka kolmas johtuu tuotteen koosta. Ongelmaa ratkomaan on valjastettu tekoäly, jonka algoritmia opetetaan muun muassa tuotepalautuksien yhteydessä kerätyllä tiedolla.


Mietin, kuinka onnistunutta vaatteita myyvien verkkokauppojen ja niiden asiakkaiden välinen vuorovaikutus on? Saavatko palveluiden käyttäjät riittävästi tietoa ostopäätöksen tekemiseen?


Puutteet tuotekuvissa ja -teksteissä


Valokuva ei anna tuotteesta aina oikeaa kuvaa. Kankaan pintarakenteen, läpinäkyvyyden ja kiiltävyyden saa esiin erilaisin valaisumenetelmin. Musta ja paksumpi kangas kaipaa kovempaa valoa yksityiskohtien esille tuomiseksi. Usein tuotekuvat kuitenkin kuvataan tyyli- tai kustannussyistä samassa valaisussa.


Tuotteen värisävyt voivat vääristyä kuvaustilanteessa ympäristöstä heijastuvien värien tai sekavalon vuoksi. Lisäksi kuvankäsittelyssä tuotteen oikeaa värisävyä ei voida yleensä tarkistaa.


Mallin päälle pukema vaate kertoo miltä vaate näyttää hänen päällään. Vaikutelma istuvuudesta muuttuu, jos vaatteen tilaaja on esimerkiksi mallia rintavampi.


Kuvien ohella kattavat tuotetiedot ovatkin tärkeitä. Sekä tuotteen että mallin tarkemmat mitat auttavat istuvuuden arvioinnissa.


Verkkokauppa Amazon tarjoaa ostopäätöksen tekemisen tueksi asiakkaiden antamat tuotearviot. Niissä erilaisia vartalotyyppejä edustavat asiakkaat kuvailevat tuotteiden istuvuutta ja materiaalin tuntua sekä laskeutuvuutta omalla vartalollaan.


Kangasmateriaalit tunteva pystyy muodostamaan käsityksen istuvuudesta pelkkien materiaalimerkintöjen avulla. Osaamattomalle kuvailevampi teksti kuitenkin antaa enemmän.


Erityisen tärkeää tuoteiden kuvailu on näkörajoitteisille.Verkkokauppojen logoilla varustetut paketit mainostavat itseään kauppojen noutohyllyillä. Tuokin kantaa verkkokaupan pakettia kotiinsa, saatat ajatella.


Kauppaan palautuva paketti kertoo pieleen menneestä tilauksesta. Kenties syy tyytymättömyyteen on ollut istuvuudessa tai materiaalissa. Tilanteessa ei ole kuin häviäjiä. Paitsi kuljetusfirmat. Ja ehkäpä verkkokaupan mainosbudjetti.


Kuvat: Wixbottom of page