top of page
  • Johanna

Verkkosivujen suunnittelu – miksi käyttökokemussuunnittelu on niin tärkeää?


Kaksi ihmistä kävelee yöllä kylässä, jonka katuvaloja valaisevat eriväriset lamput.

Käyttökokemussuunnittelu eli ux-suunnittelu on tuotteiden ja palveluiden kokonaisvaltaista kehitystyötä. Sen käyttäjälähtöisessä lähestymistavassa selvitetään käyttäjien tarpeita ja toiveita, jotta voidaan luoda toimivia ja uniikkeja kokonaisuuksia juuri heille. Hyvän käyttökokemuksen tarjoaminen on tärkeää kahdesta syystä.

On hämärää, mutta tiedät mihin jalkasi laitat. Pienet valotäplät kivetyksen reunalla johdattavat askeleitasi oikeaan suuntaan. Jossain etäällä, ehkä takanasi, huhuilee pöllö.


Pitkä kävelymatka on saanut jalkasi väsymään. Juuri kun ajattelet haluavasi hetkeksi istahtaa, huomaat tyhjän penkin edessäsi.


Miten se sattuikin siihen niin sopivasti? Penkki tyhjänä näin kauniilla paikalla.


Kun istahdat alas, suuri varpusparvi nousee ilmaan siipiään kahisuttaen. Ääni kuulostaa lähes konsertilta. Maassa mönkivä siiliperhe saa sinut hymyilemään.


Nostat katseesi maasta, ja näet läheisen katulampun alla kermanvärisen jäätelöauton. Jäätelö onkin juuri se mitä nyt kaipaat, huomaat miettiväsi.


On kuin joku olisi suunnitellut täydellisen kävelyretken juuri sinulle.


Valintojen runsaus


Internet on kutistanut välimatkoja. Kahvikupin äärellä voi selata englantilaisen kirjakaupan valikoimaa, tutustua ranskalaisten vaatekauppojen antiin ja tilata kielikurssin Italiasta.


Jos tuote tai palvelu on haluttu ja sitä on tarjolla rajoitettu määrä, joustaa asiakas käyttökokemuksen kanssa. Asiakas saattaa pyytää esimerkiksi vieraskielisen verkkopalvelun tietojen ymmärtämiseen apua. Tai hän on valmis käyttämään aikaa tiedonhakuun sekavasti jäsennellyllä sivulla.


Jos tuotteesta tai palvelusta on liikatarjontaa, on tilanne toinen.


Kun samantyyppisiä tuotteita tai palveluita on tarjolla useampia, voi nopeaan selailuun tottunut käyttäjä siirtyä huonosti toimivan palvelun ääreltä eteenpäin.


Ehkä seuraavassa osoitteessa käyttökokemus on sujuvampaa, helpompaa ja jopa elämyksiä tuottavaa. Ehkä seuraava paikka täyttää juuri minun unelmiani, pohtii käyttäjä.


Ihminen seisoo laiturilla pimeässä.

Google suosii hakutuloksissa verkkopalveluita, joiden käyttökokemus on hyvää


Tiesitkö, että verkkopalveluiden käyttökokemusta arvio käyttäjien ohella myös Google?


Erilaisten hakusanojen ja kysymysten kirjoittaminen Googlen hakukenttään on meille kaikille tuttua. Mutta mitä tapahtuukaan enterin painalluksen jälkeen?


Vastatessaan käyttäjän tekemään kyselyyn, Google arvioi tarjolla olevaa aineistoa monin eri tavoin. Sisällön laatu on kriteereistä tärkein.


Tasavahvoja sisältöjä järjestäessä Google arvioi sivujen käyttökokemusta, ja nostaa niistä parhaimmat pisteet saaneet korkeammalle tuloksissaan. Google haluaa siis tarjota käyttäjilleen sisältöä, joka on laadukasta sekä sisällöltään että muodoltaan.


Mitkä seikat sitten ovat merkityksellisiä Googlelle käyttökokemusta arvioitaessa?


Google arvio käyttökokemusta monella tapaa: kuinka hyvin sisältö mukautuu puhelimien erikokoisille näytöille, käyttääkö sivu https-salausta ja onko sisältö muulla tapaa käyttäjälle turvallista.


Näiden ohella Google mittaa sivun latausaikaa ja luettavuutta. Kuinka nopeasti isoimmat elementit kuten kuvat tai tekstikentät latautuvat näkyviin? Kuinka nopeasti sivu on valmis vuorovaikutukseen ja miten erilaiset sivuelementit heittelevät paikasta toiseen latauksen aikana? (Lisätietoa Googlen arviontikriteereistä löydät täältä ja täällä.)


Jos unohdat verkkopalvelun käyttäjän, unohtaa käyttäjä (ja ehkä jopa Google) verkkopalvelusi


Verkkosivujen ja -kauppojen pystyyn polkaiseminen on vuosi vuodelta helpompaa. Erilaiset alustat tarjoavat runsaasti elementtejä ja jopa kuvamateriaalia verkkosivun rakentamiseen. Edes koodaustaitojen puute ei ole este sivuja toteuttaessa.


Kääntöpuolena on samankaltaisuus, kun joustavat elementit toistavat toisiaan verkkosivulta toiselle. Kilpailun kiristyessä sisällön ja visuaalisen houkuttelevuuden lisäksi käyttökokemus muuttuu yhä merkityksellisemmäksi. Mukavuus ei riitä, pitää osata hurmata.


Minkälaista käyttökokemusta verkkosivusi tai verkkokauppasi tarjoaa käyttäjälleen? Kuinka hyvin teillä ollaan perillä käyttäjien tarpeista ja toiveista?


bottom of page